Re: Александр Солженицын
Я зараз читаю "Гулаг" ( десь на середині книжки ) і вже прям хочеться кількома думками поділитись.
По-перше, ледве не з перших "сторінок"( в лапках, бо читаю з екрану ), у мене таке враження, що я читаю якусь антиутопію, що описує жахливу і незрозумілу мені країну, фантастику. Найстрашніше те, що як мінімум якась частина з описаного - це таки правда. По-друге, у Солженіцина дужа гарна і легка мова, приємно читається і він умудрився розбавляти всі жахи і трагедії тої системи якимись цікавими і навіть смішними історіями. Це додає контрастності тексту, створює ще більший вплив на читача, а разом з тим не дає читачу "перенавантажитись" і змучитись від книжки раніше, ніж прочитавши її. Принаймні, мені відірватись тяжко. Як письменник Солженіцин, судячи по одному "Гулагу", дуже хорош собою. Навіть себе, як персонажа, він зробив дуже неоднозначною особистістю і за його розвитком і роздумами страшно цікаво слідкувати.
Не знаю як його інша творчість, я читав, що від нього в якись момент відсахнулись і Сахаров і західна преса, але ця праця мені дуже подобається.
А ще цей твір дав багато їжі для роздумів про відносність поняття особистої свободи людини в різних умовах, та і свободи як такої.
Стосовно нього самого я ще мало знаю, але він дуже начитана і інтелігентна людина, але під старість, як я розумію, прихворів придурью. Мене дивує, як він не зміг зрозуміти до чого приводять культи особистості і як він міг взагалі підтримувати путіна. А так мені дуже цікавими видаються його спроби бути схожим на Толстого в кінці життя.
Видел экибастузский документ и чешский журналист Томаш Ржезач, выдвинувший интересную версию о «самодоносе»
ВЕРСІЮ!!!!
А на рахунок того, що він створив про себе міф, так він ще в "Гулазі" себе чуть не собакою зобразив, описуючи свою поведінку під час першого аресту. Не знаю, може далі він покотився, але в тому творі він не є ні пророком, ні "совістю Росії".
і я не можу втриматись щоб не поофтопити, але крастери і інші нєфари, що хоч якось захищають СРСР виглядають більш ніж смішно, бо в перших рядах були б обстрижені, вимиті і відправлені на трудотерапію. Або в дурку, як Єгорушка Лєтов. :hi:
Добавлено через 10 минут
Ах, да. Говорячи про Радянський Союз, не треба забувати, що вся історія людської цивілізації - це мільйони трупів, рабів, згвалтованих жінок, знищених доль і геноцидів. Так що СРСР - це тільки один з прикладів того наскільки ж людина все ж гидка і брудна істота.